”Meillä kasvaa maailmanmestareita” – Kallin vapaa-aikakeskuksesta löytyy tekemistä koko perheelle
Keminmaassa sijaitseva Kallinkankaan alue tarjoaa monipuolista tekemistä koko perheelle. Erityisesti Kallin hiihtokeskus on suosittu lasten ja nuorten keskuudessa talviharrastuspaikkana.

”Näitkö ton? Eikö ollutkin hieno?”
Vilmer Vaara, 11, ja Pentti Peräntie,11, ovat molemmat hypänneet juuri hyppyristä ja kysyvät alarinteellä heti ensimmäisenä, jos saimme taltioitua temput.
Heti koulupäivän jälkeen saapuneet kaverukset tykkäävät käydä Kallin hiihtokeskuksessa, joka on heille lähin paikka lasketella. Pieni ja idyllinen hiihtokeskus on tullut molemmille tutuiksi jo pienestä asti.
– Täällä on kiva käydä yhdessä kavereiden kanssa ja harjoitella temppuja, kommentoivat Vilmer ja Pentti kuin yhdestä suusta.
Meri-Lapin alueen lapset ja nuoret vanhempineen ovat tuttu näky Kallin hiihtokeskuksessa – yksi heistä on torniolainen Kimmo Koivuperä.
– Tuon pojat tänne laskettelemaan vähintään kerran viikossa. Molemmat aloittivat ollessaan noin 5–7 vuoden ikäisiä. Eihän tämän parempaa ajanvietettä ole. Tämä on hyvää vastapainoa ruutuajalle. Saavat raitista ilmaa ulkona ja pitää hauskaa, Koivuperä kommentoi.

Jokainen on tervetullut
Kallin hiihtokeskusta pyörittävät rinnevastaava Brenda Aalto ja hänen isänsä, yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä ovat halunneet luoda ympäristön, jossa jokaisella on mukava olla sellaisena kuin on.
– Emme hyväksy kiusaamista ja pyrimmekin tällaisiin tapauksiin puuttumaan. Koska olemme melko pieni paikka, ovat henkilökunta ja lapset käyneet toisilleen tutuiksi, Aalto kommentoi.
– Välillä tuntuu kuin työ täällä Kallilla olisi enemmän nuorisotyötä kuin hiihtokeskustyötä. Se voi olla esimerkiksi sitä perään katsomista ja pientä välien selvittelyä, Aalto toteaa perään hymyillen.
Laskemisen aikana, jos nälkä yllättää, ruokaa voi ostaa kahviosta Kalli-kortilla. Lisäksi aikuinen voi pyytää, että lapsen korttiin lisätään puhelinnumero kotiin, mikäli rinteessä sattuu haavereita.
– Näin voimme olla yhteydessä suoraan vanhempiin, jos jotain sattuu.
Kaikenikäiset voivat opetella laskettelua tai lautailua turvallisesti ja valvotusti Kallinkankaalla, jossa pyörii talvella muun muassa hiihtokoulu ja parkkikerho. Useampi aloittaa laskettelun yhä nuorempana – osa jopa 3 vuoden iässä.
Meri-Lapin ainoa laskettelurinne sopii etenkin nuoremmille laskijoille ja lautailijoille. Kallilta ovat ponnistaneet monet paikalliset huippunimet, maailmanmestaritkin, kohti suurempia rinteitä, kuten freelaskija Jaakko Koskinen ja lumilautailija Jyrki Seitamaa.
– Tämän työn hienous piilee siinä, että pääsemme mahdollistamaan lasten ja nuorten harrastamista ja samalla todistamaan, kuinka paljon he nauttivat laskemisesta ja harjoittelusta – osa jopa kisarinteille asti, Aalto ja Yli-Öyrä summaavat.

Meri-Lapin helmi
Kallia voisi kutsua koko perheen ajanviettopaikaksi ympäri vuoden. Vapaa-aikakeskuksessa voi laskettelun lisäksi harrastaa muun muassa hiihtoa, pyöräilyä, lenkkeilyä, suunnistusta, frisbeegolfia, agilitya, paintballia.
– Kallin hiihtokeskus ja Kallin koko alue on tärkeä osa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia ja lasten hyvinvointia. Olemme esimerkiksi hankkineet viisi Kallin hiihtokeskuksen kausikorttia kirjastoon lainattavaksi, jotta kynnys kokeilla uusia harrastuksia madaltuisi ja jokainen pääsisi testaamaan, Keminmaan kunnan vapaa-aikasihteeri Sanna Jussila esittelee.
Hiihdon ystäville Keminmaassa on tarjolla yli 50 kilometrin latuverkosto, joista erityisesti Korkeamaa-latu on suosittu latukahviloineen. Pitkän matkan hiihtäjille löytyy reitti Kallilta aina Tornion Karunkiin asti, ja koiran kanssa ulkoileville oma koiralatu. Keminmaan kunta on avannut myös talvikävelyreitin Kallinkankaalle. Reitti lähtee ylämajalta ja kulkee valaistun ladun vierustaa laavun kautta sähkölinjalle. Reittiä voi kiertää molempiin suuntiin.
– Kunnan rakentamat kuntoportaat ja vieressä oleva kuntoilupaikka ovat ihmisten suosiossa. Myös maastopyöräily on saanut lisää harrastajia ja sitä voi harrastaa 3,2 kilometrin pituisella talvibaanalla, Jussila kertoo.

Kallilla ja Keminmaassa toimii monipuolisesti erilaisia seuroja, joiden toiminta on aktiivista ympäri vuoden. Kunta on pyrkinytkin tukemaan paikallisia seuroja esimerkiksi tarjoamalla kunnan omistamat kiinteistöt ilmaiseksi käyttöön, jotta harrastamisen kulut pysyisivät perheille kohtuullisina. Myös matalan kynnyksen tapahtumiin on pyritty panostamaan viime vuosina.
– Hienointa työssäni on tarjota elämyksiä ja mielekästä toimintaa kuntalaisille, ja nähdä kuinka paljon ne tuovat riemua ja iloa koko perheelle. Esimerkiksi työskennellessäni Halloween-polkutapahtumassa, oli ilo huomata, kuinka hyvällä tuulella ihmiset olivat ja kuinka tapahtumassa puhalsi yhteisen tekemisen meininki, Jussila summaa hymyillen.